Kanelboller

Kanelboller2

Det går fremover her på bloggen men enda er det mye som skal forandres før jeg er helt fornøyd.

I mellomtiden baker jeg masse og redigerer bilder :)

MANUELA

Før jul fikk jeg to herlige bøker fra Manuela i Passion 4 baking hjemsendt og jeg har testet ut mange oppskrifter.

En egen bokanmeldelse kommer også på begge hennes siste bøker.

Manuela bruker en del råvarer som jeg ikke får tak i men jeg har prøvd meg litt frem og med noen små justeringer fikk jeg laget nydelige kanelboller.

Jeg testet ut oppskriften Manuela kaller: French Vanilla Gjærdeig fra boken Manuelas Hjemmebakst.

I boken skriver Manuela at oppskriften er ment til 25 stk boller men jeg tror det har sneket seg inn en skrivefeil der for når man summerer alle ingredienser og deler på 25 så kommer man til et resultat på at hver bolle skal være 22 g. Det er i minste laget synes jeg da jeg veier mine boller til mellom 50-100g alt etter hvilken anledning det er.

Det er jo et tips for dere der hjemme som lurer på hvor mange boller deigen dere skal lage gir :)

Pluss sammen alle ingredienser og del på ca. 60 som er en fin bollestørrelse.

For å fikse på denne «feilen» doblet jeg oppskriften :) Jeg halverte også mengden med gjær.

Her kommer min vri på Manuelas Vanilla Gjærdeig:

KANELBOLLER

  • 50 g fersk gjær
  • 4 ss lunkent vann
  • 2 1/2 dl fløte eller melk
  • 60 g smør
  • 2 pakker vaniljekakefyll (Freia)
  • 2 store egg
  • 100 g sukker
  • 1 ts havsalt
  • 520 g hvetemel
  • 4 ts vaniljesukker

FYLL

  • Smør
  • Kanel
  • Sukker

GLASUR

  • 2 ss melis
  • 1 dl vann
  • 1 ts sitronsaft

Jeg fulgte oppskriften i Manuelas bok og den er som følger:

Rør sammen gjær og lunkent vann og sett dette litt til siden.

Varm melk eller fløte til lunkent og ha i smøret.

Ha alle tørre ingredienser i en bolle og hell i melk og gjærblandingen.

Nå skal deigen eltes i 20 minutter og her må jeg komme med et tips til dere som ikke står beskrevet i boka.

Når du elter deig så lenge så øker du samtidig temperaturen på deigen og den kan komme farlig nær 39-40 grader som er temperaturen gjæra faktisk dør på.

For å unngå dette kan du starte med melk som er mellom 10-20 grader. Varmer du melk opp til 37 grader og kjører kjøkkenmaskinen din i 20 minutter på høy hastighet kan altså gjæra dø.

Sett deigen etter elting til heving i 40 minutter.

Kjevle en firkant og smør på smør. Strø sukker og kanel oppå og rull det til en fin pølse.

Skjær av stykker og legg disse i muffinsformer og stek på 180 grader i ca. 20 minutter.

Når de er fedigstekte smører du litt glasur på for en blank og fin overflate :)

Blogg1

Til jul fikk jeg 3 nye kakebøker: Pascal, Den store Kakeboken fra Sverre Sætre og Brød fra Åpent Bakeri.

Jeg gleder meg sånn til å fortelle dere hvordan bakingen fra alle mine nyeste bøker har gått.

Håper dere alle får en flott helg!

signature

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  • Gjærbakst
  • Lagt inn 10:58 31. januar 2013

6 svar til Kanelboller

  1. Kari Kjøniksen sier:

    Kanelboller uten kanel er en ny vri..

  2. Karoline sier:

    Hei Anne Brith!

    Vi lånte den deilige oppskriften din og bilde til vår facebookside i dag! :)
    Lykke til i konkurransen, Hele Norge Baker! Vi følger spent med :)

    Karoline // Opplysningskontoret for brød og korn

    • Anne Brith sier:

      Tusen takk for det. Alltid veldig hyggelig å bli omtalt av så dyktige folk som dere i Brød og korn :) Jeg skal gjør mitt beste i konkurransen :)

  3. Arthur Robertson sier:

    Hei, superflink baker du.
    Vi har bokuke på skolen og syntes dette så ut som en super oppskrift som kan imponere mine medelever ;) . Tenkte på å lage en litt annen vri med vaniljekrem. Hvordan ville du da blandet det inn? Her det mulig å lage en cupcake vri, og sprøyte på kremen på toppen? Hva slags tupp burde jeg isåfall bruke?

    Håper på svar ;)
    Lykke til videre med «hele Norge baker» !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>